I höst romandebuterade Moa Gammel Ginsburg med Gertrud – en Los Angeles-baserad 2000-talstolkning av Söderbergs klassiska drama med samma namn. Originalverket är lätt att känna igen, samtidigt som makt och sorg fått en mer central roll.
I Moa Gammel Ginsburgs Gertrud är Stockholm bytt mot Los Angeles. Stadsrådet Kanning i Söderbergs pjäs från 1906 är delägare i ett amerikanskt filmbolag, hans fru Gertrud en före detta modell och skådespelare med manusskrivarambitioner. Persongalleriet såväl som detaljer från originalet är lätta att känna igen.
– Jag har alltid älskat Gertrud och har funderat mycket på vem hon skulle vara idag. Jag kom fram till att hon förmodligen skulle vara en hemmafru i LA. Där hamnar många kvinnor i en sådan situation när de följer med sina män, och inte får green card och därför inte kan jobba. Jag kände att berättelsen var extremt relevant idag, säger Moa Gammel Ginsburg.
Mot bakgrund av #metoo
Precis som i den mer än 100 år äldre förlagan är ett äktenskap på gränsen till upplösning. En personlig tragedi, en karriärist till make, en före detta älskare och en nuvarande. En försörjd kvinnas längtan efter självständighet och eget skapande. I Moa Gammel Ginsburgs version exploderar samtidigt #metoo-rörelsen över världen.
– Jag lät berättelsen äga rum mot bakgrund av #metoo för att låta den bli en maktanalys. Jag ville ta reda på hur strukturerna ser ut och skildra makten och underläget. Boken handlar ju inte bara om Gertrud utan också om tre män, om makt och underordning, men också om kärlek och existens.
Trots att Moa Gammel Ginsburg själv har ett förflutet som modell och skådespelare hävdar hon att boken inte är autofiktion. Men hon medger att flera av männen som figurerar i Gertruds liv är baserade på verkliga personer.
– Om man har lite koll på kulturbranschen så kan man absolut se paralleller till verkligen. Jag har till exempel funderat en del på vad som händer med en verklig människa som blir fiktion och inte har möjligheten att ge sin version.
Med insikt och agens
Samtidigt som 2000-talets Gertrud har mycket gemensamt med Söderbergs – hon törstar efter kärlek, efter mening och självbestämmande – så finns olikheter.
– Jag har väl gett min karaktär lite mer agens. Jag tycker att Hjalmar Söderberg hade ett ganska manligt perspektiv på förlusten av barnet, när han valde att ge det så lite utrymme och ville beskriva det som det stora trauma det är. Min Gertrud tar också med sig en insikt om att ingen av männen har lyckats fylla hennes tomrum. Det blir spännande att se vad hon ska göra med den insikten.
Upplev Hjalmar Söderbergs Stockholm med Doktor Glas-turen
Vill du uppleva Hjalmar Söderbergs Stockholm? Vår StoryTour baserad på Doktor Glas tar dig genom centrala Stockholm till platserna där berättelsen utspelar sig samtidigt som du tar del av gripande berättelsen om en läkare i ett moraliskt dilemma vid 1800-talets slut.
Please note that the Doktor Glas self-guided Stockholm audio tour is only available in Swedish. Check out our other tours, including the London tours based on Sherlock Holmes and Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde as well as the Little Mermaid tour of Copenhagen.